Muziek cafe's

(in de regio)


Den Haag


Den Haag


Zoetermeer


Zoetermeer


Monster

Schiedam


Rotterdam


Amsterdam


Blues RadioGrollo radio (24/7)


Radio 6 Blues (24/7)


De Blues Radio (24/7)


Blues radio's - NL & World


Blues radio's - Pinguin Blues


MagazineBlad voor gitaristen


Magazine voor Blues fans


Blues krant


Blues HarpForum voor blues harp spelers


Effecten inkoopInkoop gebruikte effecten


Gitaar stemmen

1. Stem voor het spelen de gitaar. Met behulp van online stemmer. Elektronische stemapparaat of met behulp van een piano
2. Doe altijd een hoes om de gitaar als je naar buiten gaat.
3. Ga voorzichtig om met de snaren deze raken gauw ontstemd.
4. Speel een akkoord om te horen of de gitaar ontstemd is.
5. Stem je gitaar in een rustige ruimte zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden, dit kan het stemmen beinvloeden.
6. Als je nieuwe snaren plaatst moet je vaker stemmen, dit komt omdat de snaren nog uitrekken.
7. Als je alleen de lage E snaar gebruikt en de andere op gehoor is dit goed voor je muzikaal gehoor.
8. Als je onderweg bent neem altijd je stemapparaat mee, want door temperatuur verschillen kan je gitaar ontstemd raken.


Hoe kan ik mijn gitaar stemmen?

Akoestische en elektrische gitaar stemmen
Als je een gitaar op de gebruikelijke manier stemt is de stemming van laag naar hoog: E A D G B E (laag betekend in dit geval de snaar die het laagste klinkt, dit is de bovenste snaar) Om dit makkelijk te onthouden kun je gebruik maken van het ezelsbruggetje Een Aap Die Geen Bananen Eet. Hierbij komt elke eerste letter van een woord overeen met de naam van de snaar.

Manieren
Het kan op verschillende manieren. We bespreken de meest gebruikte methoden.

1. Stemmen met een stemapparaat: de eenvoudigste manier. Immers, het kastje doet het luisterwerk. Een eenvoudig stemapparaat kan alleen stemmen in de standaard gitaarstemming (E A D G B E). Met een iets uitgebreidere versie kun je omlaag stemmen (Eb Ab Db Gb Bb Eb) en met een chromatisch stemapparaat kun je iedere willekeurige stemming maken. Bijna alle stemkastjes kunnen zowel een akoestische- als elektrische gitaar stemmen door de aanwezigheid van een ingang voor een jackplug en een ingebouwde microfoon.

2. Stemming met behulp van een "stemfluit", waarvoor een muzikaal gehoor een vereiste is. Een stemfluit bevat alleen de tonen van de normale gitaarstemming. Door op het fluitje en je gitaar gelijktijdig dezelfde toon te maken kun je afstemmen. Wanneer je in de buurt bent van een piano kan het ook hiermee door zowel op je gitaar als op de piano dezelfde toon aan te slaan.

3. Gitaar stemmen door telkens twee snaren met elkaar te vergelijken. Dit is handig als je verder niets bij de hand hebt. Plaats je vinger in het vijfde vakje van de (lage)E snaar en vergelijk met de losse A snaar. Als deze snaren hetzelfde klinken ga je door met je vinger in het vijfde vakje van de A, deze vergelijk je met de losse D. Doet hetzelfde met de overige snaren: D vijfde vakje met G, G vierde vakje met B en B vijfde vakje met E Houd er rekening mee dat je met deze methode alleen de snaren ten opzichte van elkaar stemt. Voor een absolute stemming is het noodzakelijk om één snaar gestemd te hebben (bij voorkeur de E snaar).

Waardoor kan hij ontstemmen?
Hij kan door vele oorzaken ontstemd raken (vals worden), waarvan de meest voorkomende hieronder beschreven staan:
1. De staat van de snaren: hoe ouder de snaren, hoe meer vervuild en roestig, hoe moeilijker te stemmen.
2. Afstelling van de gitaar: als de snaarhoogte, halspen en compensatie niet goed zijn afgesteld, kan het ondanks dat je goed gestemd hebt tóch nog vals klinken tijdens het spelen! Ook wanneer je een snaar te hard indrukt (bij te hoge frets) of omhoog beweegt kun je valse tonen krijgen.
3. Rek van met name nieuwe snaren, of niet goed gemonteerde snaren, bijvoorbeeld omdat er teveel wikkelingen om het stemmechaniek zitten, in beide gevallen ontstemmen de snaren nog na lange tijd na montage.
4. Wrijving bij brug of kam, je kunt dan tijdens het gitaar stemmen "getik" waarnemen. Vaak zit er vuil of roest in het groefje bij de brug, of past de snaar er niet goed in. Maak het gleufje schoon en breng er wat grafiet in aan met een zacht potlood. Dat helpt vaak een tijdje.
5. Vibrato: door veel en intensief werken met de vibrato-handle ("tremolo") ontstemmen snaren ook. Het kan ook zijn dat het mechaniek niet precies in dezelfde stand terugkomt waardoor de snaren ook ontstemmen.
6. Stemmechanieken, als deze van slechte kwaliteit zijn, lopen ze terug. Ook kan het zijn dat er speling in zit, waardoor de snaren niet goed op stemming blijven.
7. Temperatuurverschillen en gitaar stemmen: bij een hogere temperatuur zetten de snaren uit en gaan ze lager klinken.


Stemmen met elektronische stemapparaat
Sluit de gitaar aan op het stemapparaat. Het stem apparaat de Boss TU-3, stage tuner, heeft een input en output zo kun je het stem apparaat doorlussen naar de versterker. De Boss TU-8, Guitar/Bas tuner kan zowel voor electrisce als akoustische gitaar gebruikt worden.Stemmen met piano
Als je geen stem apparaatje hebt, kan het ook met de piano.
Bluesfestivals

(openlucht)


Bluesfestival Zoetermeer


Delft Blues


Holland Bluesfestival


Culemborg Blues


Brielle Blues


Raalte Blues


Texel Blues


Kwadendamme


Ospel


European Blues UnionEuropean Blues Union


Blues FoundationDutch Blues Foundation


Blues Agenda


ReparatiesGitaar reparatie


Versterker reparatie


Versterker reparatie