Muziek cafe's

(in de regio)


Den Haag


Den Haag


Zoetermeer


Zoetermeer


Monster

Schiedam


Rotterdam


Amsterdam


Blues RadioGrollo radio (24/7)


Radio 6 Blues (24/7)


De Blues Radio (24/7)


Blues radio's - NL & World


Blues radio's - Pinguin Blues


MagazineBlad voor gitaristen


Magazine voor Blues fans


Blues krant


Blues HarpForum voor blues harp spelers


Effecten inkoopInkoop gebruikte effecten


Gitaar snaren

Welke gitaar snaren moet ik kiezen?
Iedereen weet wat gitaar snaren zijn: Dunne gespannen draden op of in een muziekinstrument die bij aanraking een bepaalde klank opwekken. Maar wat minder bekend is, is hoe een snaar in elkaar zit, welke soorten snaren er bestaan en niet te vergeten: hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw gitaar optimaal geluid oplevert?

Nylon en staal gitaar snaren
Ze bevinden zich in verschillende snaarinstrumenten: gitaren, banjo's, basgitaren, violen, cello's en piano's. Snaren voor gitaren worden tegenwoordig gemaakt van staal of nylon, in tegenstelling tot vroeger, toen men ze vervaardigde uit schapendarmen. Het grootste verschil tussen nylon en stalen gitaar snaren is de spanning: nylon zijn op minder dan de helft van de spanning gebouwd van snaren op elektrische gitaren. Nylon vind je vooral op klassieke gitaren. Stalen vindt men met name op elektrische- en western gitaren. Net als bij nylon beïnvloedt het metaal van de wikkelingen de klank. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende diktes, afhangende van onder andere persoonlijke voorkeur en de klank die je er uit wilt halen.

Soorten gitaar snaren - roundwound, flatwound, groundwound en compound
Je kunt de snaar ook op een andere manier van elkaar onderscheiden, namelijk door ze in te delen in roundwound, flatwound en groundwound snaar. Deze termen verwijzen naar de manier waarop de snaar omwikkeld is met extra draad, want hoewel een snaar voor het blote oog slechts een dunne draad is, zou alleen een 'kale' snaar niet praktisch zijn. Daarom bestaat hij uit een kern en een omwikkeling. De kern is vaak gemaakt van staal of nylon en de omwikkeling van wit of zilverkleurig roestvrijstaal, nikkel, nikkel-legering en verzilverd koper.

Roundwound gitaar snaren zijn meestgebruikt. De kern van de (nylon) snaar is (machinaal) omwonden met een lange, doorlopende, ronde draad. Deze geven een goede toon en een redelijk volume, zeker als ze net nieuw zijn. De Roundwound snaar kan zowel op akoestische als op een elektrische gezet worden.


Flatwound gitaar snaren verschillen van roundwound in het materiaal dat voor het omwinden van de kern gebruikt wordt. Voor flatwound is dit een plat metalen lint, met een veel gladder oppervlak dan de ronde draad van roundwound snaren. Het voordeel hiervan is dat er door minder wrijving met de vingers geen 'piepende' bijgeluiden ontstaan, maar een zachter geluid, vaak gekoesterd door jazz-gitaristen.


Groundwound gitaar snaren vormen de brug tussen roundwound en flatwound:
er wordt een ronde draad rond de kern gewikkeld, waarna deze plat gevijld en gepolijst wordt, om het oppervlak gladder te maken. Zo worden de voordelen van roundwound en flatwound snaren gecombineerd: er ontstaat een heldere toon en tevens een langere toon.


Compound gitaar snaren: de kern van een compound snaar is gemaakt van een combinatie van zijde en staal; de klank ervan ligt dan ook ergens tussen staal en nylon in. De hoogste twee zijn van onomwikkeld staal, terwijl de onderste vier een stalen kern hebben die eerst met een dunne zijdedraad is omwikkeld en vervolgens met een gewone staaldraad. Ze kunnen uitsluitend voor akoestische gitaren gebruikt worden. Compound flatwound: dit is een flatwound snaar waarbij eerst een ronde draad om de kern gewikkeld is, en daaroverheen pas het platte lint. Dit type snaar wordt met name door jazz-gitaristen gebruikt;


Gitaar snaren - dikten
Ze zijn er in verschillende diktes, die aangegeven worden in duizendsten van een inch: ze zijn er van 009 tot 035 dik. Een setje met bijvoorbeeld 010-snaren is een setje waarvan de dunste snaar 0.010 inch dik is (ongeveer een kwart millimeter). De dikste snaar is ongeveer vijf keer zo dik. Een stalen snaar kan ook met naam benoemd worden in plaats van met hun diktes: extra light (010), light (012), medium (013) en heavy (014).

Hoe dikker, des te zwaarder het speelt; om dezelfde toonhoogte te krijgen moeten de dikke gitaar snaren strakker aangedraaid worden dan de dunnere. 010-setjes worden veel gebruikt op elektrische gitaren. Bekende merknamen: Martin, D'Addario, Dean Markley, DR, Ernie Ball, Boston, Gibson, Fender GHS en SIT. Goede gitaarsnaren vind je normaal gesproken tussen de 8 en 22 Euro. Een goede en vaak duurdere snaar klinkt beter en blijft langer goed klinken.

Praktische informatie
1e Waarom gitaar snaren breken: Gitaarsnaren kunnen breken door onder andere de volgende oorzaken: de snaar staat te strak gespannen;hij is oud en daardoor minder elastisch; de bespeler hanteert een te harde aanslag; er zit een knik in de snaar, waardoor er een zwakke plek ontstaan is. Deze plek is te herkennen als een kleine bobbel, vlak voordat de snaar breekt. De knik ontstaat vaak bij het opzetten van de gitaarsnaren; er zitten scherpe randjes aan het zadel, de brug of de stangetjes van de stemsleutels

De eigenschappen van je gitaarsnaren:

1. de kwaliteit; een goede (duurdere) snaar gaat langer mee dan minder goede (minder dure);
2. de dikte: hoe dikker de snaar, des te langer deze mee gaat;
3. de hoeveelheid ijzer die in de snaar zit: hoe meer ijzer, des te eerder de snaar begint te roesten;
4. de hoeveelheid nikkel die in de snaar zit: hoe meer nikkel, des te langer de snaar meegaat.

2e De levensduur van gitaar snaren:
Hoe lang ze mee gaan, hangt af van een aantal factoren:

1. Je aanslag: Als je je gitaar snaren hard aanslaat (vaak met een hard plectrum) gaat de elasticiteit er eerder uit.
2. Wat je eet, drinkt en rookt: hierdoor wordt de zuurgraad van je zweet beïnvloed, dit kan je snaren in meer of mindere mate aantasten. Tips zijn: voor het spelen je handen goed met zeep wassen en na het spelen afvegen met een doek.
3. Hoe vaak en hoe intensief je speelt: hoe vaker je speelt, des te sneller je snaren hun soepelheid verliezen, waardoor ze rek gaan vertonen en de kwaliteit van de toon minder wordt. Een set gitaar snaren gaat ongeveer 25 speeluren mee en bassnaren 100 uren. Sommige professionele gitaristen schaffen voor elk nieuw optreden een nieuw setje aan, maar er zijn ook talloze gitaristen die jarenlang met dezelfde spelen en alleen nieuwe kopen als dit echt nodig is.
4. Of je je snaren na het spelen schoonmaakt: dit kun je doen door ze even te laten 'klapperen' even omhoog trekken van de hals en dan loslaten, waardoor het vuil uit de snaren schiet. Doe dit een aantal keren per snaar en de levensverwachting stijgt aanzienlijk!

Snaaronderhoud
GHS Fast fret A 87
Met Fast Fret A87 van GHS verleng je de levensduur van je snaren. Ook spelen de snaren na het aanbrengen van dit middel fijner en gladder. Breng het aan met de applicator en wrijf het uit met het meegleverde doekje.

Tips voor het maken van een keuze in gitaar snaren

Elektrisch
- Over het algemeen klinkt een dikkere snaar beter dan een hele dunne (.009). Je kunt hier uitgebreid mee experimenteren. Elk snaarmerk voelt anders aan.
- Wanneer je veel solo's speelt is het aan te raden dunne gitaarsnaren te nemen, zodat je makkelijk kunt "benden"
- Voor een laag en vol geluid zijn dikke (.012 of .013) aan te raden. Deze worden vaak gebruikt bij rock en metal muziek.
- Ook wanneer je een gitaar lager wilt stemmen dan normaal is het aan te bevelen een dikkere snaarset te gebruiken om ervoor te zorgen dat de toon strak blijft. Daarnaast kun je in dit geval goed gebruik maken van de high tension gitaar snaren zodat ze niet slap aanvoelen
- Voor gedempte, warme klank bij jazz muziek kun je gebruik maken van de dikke flatwound. Deze zijn glad en matig flexibel dat zorgt voor het donkere geluid en weinig snaarbijgeluiden als je met je vingers over de snaren schuift.

Akoestisch
De dikte van de snaar heeft bij een klassiek gitaar weinig invloed. Het gebruik van verschillende spanningen zorgt wel voor een ander geluid. Qua spanning kan gekozen worden tussen drie soorten nylon: light tension, normal tension en high tension.

Hoe hoger de spanning, des te strakker en zwaarder de snaar speelt en des te helderder, duidelijker, met veel "attack" maar minder warm de klank wordt. De meeste merken bieden deze drie keuzes aan nylon gitaar snaren.


Stemmechanieken
Nog niet zo bekend zijn deze stemmechanieken. Voor hen die snaren vervangen erg lastig vinden en er moeite mee hebben.

Deze zogeheten locking tuners maken het u makkelijker om snaren te verwisselen. Geen gedoe meer met wikkelingen en knopen. Gewoon de snaar door het gaatje, het wieltje aan de achterzijde aandraaien en stemmen. Het uitstekende deel snaar kunt u gewoon afknippen. Dit systeem zorgt ervoor dat er nagenoeg geen wikkelingen rond de stemmechaniek zitten en uw gitaar dus beter op stemming blijft.

 

De stemmechanieken zijn gemaakt door het Duitse Schaller, onder andere voor Fender. Schaller brengt ze onder de naam "Locking Machine Head".


Bluesfestivals

(openlucht)


Bluesfestival Zoetermeer


Delft Blues


Holland Bluesfestival


Culemborg Blues


Brielle Blues


Raalte Blues


Texel Blues


Kwadendamme


Ospel


European Blues UnionEuropean Blues Union


Blues FoundationDutch Blues Foundation


Blues Agenda


ReparatiesGitaar reparatie


Versterker reparatie


Versterker reparatie