Muziek cafe's

(in de regio)


Den Haag


Den Haag


Zoetermeer


Zoetermeer


Monster

Schiedam


Rotterdam


Amsterdam


Blues RadioGrollo radio (24/7)


Radio 6 Blues (24/7)


De Blues Radio (24/7)


Blues radio's - NL & World


Blues radio's - Pinguin Blues


MagazineBlad voor gitaristen


Magazine voor Blues fans


Blues krant


Blues HarpForum voor blues harp spelers


Effecten inkoopInkoop gebruikte effecten
Resonator

In een vroege poging (1927) de gitaar harder te laten klinken werden resonator gitaren of resophonic gitaren ontwikkeld. Hierbij versterken één of meer trechtervormige metalen conussen op een mechanische manier het geluid. Ongeveer zoals een luidspreker dat doet. Vrij kort daarna werd de elektrische gitaar ontwikkeld, die de resonator gitaren feitelijk overbodig maakte. Recent is er weer een opleving van dit oude gitaartype.


Constructie
Resonator gitaren zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Qua constructie wordt er meestal onderscheidt gemaakt op basis van de hals. Er zijn namelijk gitaren met zowel een rechthoekige als ronde hals. Zoals eerder werd gezegd wordt een resonator gitaar met rechthoekige hals van bovenaf bespeeld (schoot van de gitarist). Gitaren met een ronde hals worden gewoon op de normale manier bespeeld, maar soms ook in een liggende positie.

Klankkast
De klankkast van een resonator gitaar kan naast hout ook gewoon uit metaal bestaan. Ook heeft deze gitaar net als bij een archtop gitaar twee klankgaten. In dit geval zijn de klankgaten gemaakt aan de bovenkant van de gitaar (aan beide kanten van de hals één). De vorm van deze klankgaten is per gitaar verschillend en kan zowel rond zijn als in de vorm van een f-sleutel.

Een standaard resonator gitaar heeft metalen resonatoren en een houten klankkast. Bij andere akoestische gitaren heeft de gehele klankkast invloed op het geluid. De keuze van de houtsoort is hierbij erg belangrijk, omdat esdoorn anders klinkt dan bijvoorbeeld mahonie. Bij resonator gitaren zorgt de resonator kegel voor het geluid en zijn de omringende materialen minder belangrijk.

Resonator kegel
Wanneer de gitarist de snaren van een akoestische gitaar bespeeld begint het bovenblad te trillen. Bij een resonator gitaar zit de resonator kegel onder de snaren, welke dienen als een soort van luidspreker. Als de resonator gitaar wordt bespeeld zal de resonator gaan trillen, waardoor er geluid uit de klankgaten komt. Door onder andere de resonator kegel heeft het geluid meer volume en tevens een eigen unieke toon.

Drie modellen
Resonator gitaren zijn er in drie modellen: Tri-cone, Single-cone (biscuit) en Single cone inverted (spin). Een korte beschrijving van elk model vind je hieronder:

Tri-cone
Tri-cone resonatorDeze resonator gitaar heeft drie resonatoren (conussen) en is ontworpen door het merk National. De conussen zijn verbonden met een metalen staaf, welke een vorm heeft van een T. De naam Tri-cone is dan ook afgeleid van deze constructie (resonatoren en brug). Het bouwen van een Tri-cone resonator gitaar is erg moeilijk en tevens duur. Daarnaast is het geluid van deze gitaar wel van een hoogwaardige kwaliteit in tegenstelling tot de andere modellen.

Single-cone (biscuit)
Single-cone (biscuit)Ook een model van het merk National. Deze is uitgerust met één conus/resonator, welke hol is. De brug van dit model is niet van metaal, maar van hout en heeft een ronde voet (lijkt op een biscuit koekje). Het ontwerp van de Single-cone is veel eenvoudiger en goedkoper te maken. Daarnaast zorgt een enkele resonator kegel ervoor dat het geluid harder klinkt, waardoor dit model erg populair is bij blues spelers.

Single-cone inverted (spin)
Single-cone inverted (spin)Het Single-cone inverted model is ontworpen door het merk Dobro. Bij dit model staat de resonator kegel andersom en is hol. De brug heeft de vorm van een spinnenweb (spin) en staat in contact met meerdere delen van de kegel. Bij een Single-cone (biscuit) staat de brug alleen in contact met de top van de kegel. Het geluid dat deze Dobro gitaar maakt is bijna niet te vergelijken met de andere twee modellen.Gerry Goffin

Bluesfestivals

(openlucht)


Bluesfestival Zoetermeer


Delft Blues


Holland Bluesfestival


Culemborg Blues


Brielle Blues


Raalte Blues


Texel Blues


Kwadendamme


Ospel


European Blues UnionEuropean Blues Union


Blues FoundationDutch Blues Foundation


Blues Agenda


ReparatiesGitaar reparatie


Versterker reparatie


Versterker reparatie