Muziek cafe's

(in de regio)


Den Haag


Den Haag


Zoetermeer


Zoetermeer


Monster

Schiedam


Rotterdam


Amsterdam


Blues RadioGrollo radio (24/7)


Radio 6 Blues (24/7)


De Blues Radio (24/7)


Blues radio's - NL & World


Blues radio's - Pinguin Blues


MagazineBlad voor gitaristen


Magazine voor Blues fans


Blues krant


Blues HarpForum voor blues harp spelers


Effecten inkoopInkoop gebruikte effecten


Onderhoud

Aan gitaren knutselen is leuk & leerzaam, en het kan je een hoop geld besparen door zelf reparaties te verrichten. Maar als je twijfelt of je het aandurft, doe het dan niet en ga naar een reperareur. Eén fout kan desastreuze gevolgen hebben en je instrument tot een stuk brandhout degraderen.

Guitar Chop Shop
Ben jij op zoek naar een betrouwbare, snelle, vakkundige reparateur voor je gitaar/basgitaar? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Wij repareren alle gitaren, van klein tot groot!

Ook voor onderdelen, eigenbouw, choppen/customizen, set-up, snaren vervangen, enz enz!!! Alle reparaties worden uitgevoerd in onze winkel, aan de reparatiebalie, door Sander Bonten.

Guitar Chop Shop
Zoutmanstraat 37
2518 GL Den Haag
Voor meer info 070-3920088 of mail ons info@guitarchopshop.com

Poetsen
Om de gitaar spic en span te houden zijn er goede middelen. Met een speciale gitaarpolish kan de body schoon gemaakt worden. Welke polish gebruikt kan worden is afhankelijk van de afwerking. De polish licht opbrengen en met een zachte doek uitwrijven. Er zijn speciale gitaardoekjes te koop, maar een stofdoek of micro vezel doekje voldoen ook prima.

Onderhoud van de fretbord en fretten
De toetsen en frets kunnen met een fretbord oil schoongemaakt en onderhouden worden.

Het fretbord en de fretten willen we zo schoon en glad mogelijk houden, het speelt lichter en het oog wil ook wat. We kunnen twee soorten fretbords onderscheiden. Ofwel een gelakt fretbord (voorzien van een laagje vernis) ofwel een natuurhouten fretbord die verder onbehandeld is. Afhankelijk van het soort fretbord, is de werkwijze anders.

Fretbord in natuurhout
Dit fretbord maakt het werk iets makkelijker, omdat je het fretbord niet hoeft af te plakken om de fretten te polijsten. Je kunt als het ware fretten en toets in één beweging doen. Is het fretbord eigenlijk niet echt vuil en zijn de fretten niet echt geoxideerd, dan volstaat het om met een doekje waarop je een paar druppels Limoen olie hebt aangebracht, in de lengterichting van de hals, het fretbord goed in te wrijven. Let op! Overdaad schaadt. We hebben het echt over een paar druppels. Laat vervolgens het fretbord drogen en wrijf hem op met een droge, pluisvrije stofdoek.

De fretten poets je op die manier gewoon mee. Het resultaat zou mat glanzend moeten zijn. Is dit niet het geval, dan is het fretbord erg vuil of zeer droog en/of zijn de fretten geoxideerd. In dat geval gaan we hetzelfde doen als hierboven beschreven maar niet met een doekje. Maar met een prop zeer fijne staalwol (000). Staalwol schuurt en moet dus wel met enige voorzichtigheid worden gebruikt.

Denk er om, zeker met staalwol, altijd in de lengte richting van het fretbord werken. Geduld is hier een mooie deugd. Oefen zeker niet teveel druk uit op de staalwol. Ben je hiermee klaar, ga je nog even volledige over het fretbord met een stukje keukenrol. Hiermee haal je de staalwolresten en het teveel aan conditioner weg. Laat de zaak opdrogen en wrijf op met een droge stofdoek tot je een matglanzend resultaat hebt.

LET OP! Als je met staalwol aan de slag gaat doe je er goed aan je pick-up's af te plakken. Aangezien ze magnetisch zijn trekken ze het staalwolstof aan en dat is achteraf erg moeilijk te verwijderen.

Fretbord in gelakt hout
Als de vervuiling miniem is, kun je altijd gewoon het fretbord en fretten schoonmaken met guitar polish. Daarna wrijf je het fretbord en de fretten glanzend met een droge doek.

Moet er echt gepoets worden, gaan we anders tewerk. Het spreekt eigenlijk voor zich dat hier het gebruik van staalwol zoals hierboven beschreven, een ware ravage zou aanrichten op de lak. Je moet het fretbord en de frets dan ook appart schoonmaken.

Om de fretten schoon en glad te maken ga je eerst het fretbord afplakken met schilderstape op een zodanige wijze dat tussen de fretten alle hout netjes bedekt is met een stuk tape. Vervolgens neem je een prop staalwol (000) en je polijst alle vuil en oxidatie van de fretten. Ook hier geldt omzichtigheid, beter een keertje teveel wrijven dan een keertje te hard. Als de fretten weer netjes schoon en glimmend zijn mag de schilderstape er af.

Nu is het fretbord aan de beurt. Probeer hem eerst schoon te maken met guitar polish. Lukt dat niet, kun je altijd je toevlucht nemen tot een zacht sponsje, vochtig gemaakt in een zeepoplossing (bijvoorbeeld afwasmiddel). Let wel op, het is niet de bedoeling de gitaar een bad te geven. Eenmaal je het fretbord schoon hebt, wrijf je hem glanzend met guitar polish.

Het kan zijn dat er grijze vlekken op het fretbord zijn die je met geen mogelijkheid weg gepoetst krijgt. Het gaat hier om plaatsen waar de lak afgesleten is. Eigenlijk zit je daar dus op blank hout. Sommige gitaristen vinden dit leuk. Het bewijst immers dat hun instrument veel gebruikt is (wordt). Het kan dan wel stoer staan, het is op termijn niet goed voor het hout van het fretbord. Laten herlakken door een vakman is hier de boodschap.


Fender guitar polish
Deze polish van Fender laat een diepe glans verschijnen op iedere gitaar die behandeld wordt! Polish is makkelijk aan te brengen door middel van de pompfles. Spray licht aanbreng- en en daarna met een droge doek uitsmeren en onmiddellijk verwijderen voor een optimaal resultaat.


Dunlop 654 Polish spray
Dunlop 654 Polish spray reinigt volledig en snel. Hersteld, polijst en laat een ulta dun laagje achter ter bescherming. Het is geschikt voor dagelijks gebruik.

Pompflesje.


Dunlop DL6554 Ultimate Fretboard Lemon Oil
Limoen olie om het fretbord van de gitaartoets lekker fris te houden! Of zoals Jim Dunlop het zelf zegt: "Fretboard 65 Ultimate Lemon Oil will clean up the mess that the music business leaves behind!".

Flesje met applicator top.


Electronica
Bij gitaren en bassen vind je de meest uiteenlopende elektronische schema's. Dit kan variëren van een simpel schema met alleen een volumepotmeter tot een uitgebreid schema met ingebouwde voorversterker en actieve regelaars.

Als er storingen optreden, zit hem dat meestal in de bewegende onderdelen van de elektronica. Kijk om te beginnen naar de inputplug. Als deze los zit, zet hem dan eens goed vast en zorg ervoor dat de plug niet meedraait als je dat doet. Kortom haal plaatjes eerst los waar de plug achter zit en hou het ding vast bij het aandraaien. Bij een loszittende plug heb je kans dat de draden binnen in de gitaar los breken.

Vervolgens kun je de potmeters checken. Een van de meest voorkomende storingen is een krakende potmeter. Sluit je gitaar aan op een versterker en houd je handen op de snaren. Draai vervolgens aan de potmeters. Als deze een duidelijk gekraak laten horen, kun je ze inspuiten met contactspray.

Maak hiervoor het klepje aan de achterkant van de gitaar los (bij Fender moet je de hele slagplaat eraf halen) en spuit de potmeter in, in de kleine opening waar de draden vastzitten.

Draai de potmeter een paar keer helemaal open en weer dicht. Contactspray koop je bij een elektronica-onderdelenzaak. Uit ervaring blijkt dat het ene product beter werkt dan het andere. Vaak is het zo dat als je moet beginnen met contactspray het einde van het component nabij en sneller aan vervanging toe is.

Als je het kraken grondig wil aanpakken:
1 Reinigen met bv Kontakt 60
2 Spoelen met Kontakt WL
3 Smeren/beschermen met Kontakt 61

Kontact 60
Verwijdert roest van alle soorten metalen contacten in elektronica, schakelaars, stekkerdozen van geïntegreerde schakelingen, lampfittingen, zekeringhouders en contacten van aanpasbare schuifcondensatoren. Sterk aanbevolen voor de regeneratie van gecorrodeerde, intensief gebruikte contacten. De lage contactweerstand wordt hersteld waardoor een gering spanningsverlies, zelfs bij de laagste contactdruk, wordt gegarandeerd.

Kontact WL
Sproeiwasmiddel dat de meest gebruikte materialen niet aantast. Geschikt voor elektronische componenten en elektrische contacten, steekverbindingen, glij- en schuifcontacten, commutatoren en elektrische motoren, relais, enz. Verontreiniging door vuil, harsen en andere stoffen wordt gemakkelijk verwijderd.

Kontact 61
Speciaal reinigings-, smeer- en anticorrosiemiddel voor contacten en elektromechanische bewegende onderdelen. Voorkomt slijtage en vastlopen van contactstroken en rails. Kontakt 61 biedt een hoge graad van beschermiing tegen corrosie. Garandeert duurzame roestvrije contacten. Het product vormt een microscopisch dunne, beschermende laag die een hoge graad van contact garandeert.

Verdere problemen zijn over het algemeen slechte soldeer verbinding- en of loszittende draden. Als je alleen maar een 120 watt soldeer- pistool hebt en geen harskernsoldeer, breng dan je gitaar maar naar een reparateur, want met zo'n bout kun je de boel aardig verbranden.Bluesfestivals

(openlucht)


Bluesfestival Zoetermeer


Delft Blues


Holland Bluesfestival


Culemborg Blues


Brielle Blues


Raalte Blues


Texel Blues


Kwadendamme


Ospel


European Blues UnionEuropean Blues Union


Blues FoundationDutch Blues Foundation


Blues Agenda


ReparatiesGitaar reparatie


Versterker reparatie


Versterker reparatie